Вратата към бившите управляващи не е зазидана, а заключена, коментира Харалан Александров

Граждани ще командват партии – дали това е реалистично, или само вкусно и популистично, опитаха да отговорят в „Здравей, България” Харалан Александров и Любомир Христов, представители на Гражданския съвет към Реформаторския блок. Последно проучване на „Алфа рисърч” поставя партията в парламента, ако изборите бяха сега, с подкрепа от над 7%. Двамата посочиха някои от проблемите, които представителите на формациите в блока трябва да решат, включително отношението към водещата дясна формация ГЕРБ и например това как с политически средства да се пребори мафията.

 

Мнението на хората от съвета ще тежи много за решенията на партиите в блока, а по устав те трябва да се съобразяват със своите членове. Противоречие в това видя и социалният антрополог Харалан Александров: „Аз смятам, че нашата мисия е да създадем една среда, която да може да създаде достатъчно спокойствие, здрав разум, интелигентно отношение към реалността, така че да се случи вътре между тези партии нещо като сближаване… Засега не се налага никой никого да командва, защото групата, от която сме част, е по-скоро консенсусна… В Реформаторския блок е на път да възникне колективно лидерство – нещо, което досега не се е случвало”, отбеляза антропологът.

 

Става дума за един експеримент. Появява се ново, трето измерение в политическия живот на страната”, посочи Любомир Христов. Той поясни, че сме свикнали партиите или политическите лидери да дават заплати, майчински и т.н. „Партиите, които са се събрали в Реформаторския блок, искаме да предложим реформите, от които смятаме, че тази държава се нуждае и да поканим хората, които разбират от съответните области, за да ги изслушаме”.

 

Христов отхвърли обвиненията на социалистите, че сред реформаторите има „соросоиди”. По думите му „плашилата, за които говорят управляващите, ни натикват в дупката, да седим с паничка на улицата и да чакаме от държавата… Много сериозна роля за сегашното ни положение, което ГЕРБ задълбочи, имат господата Сергей Станишев и Пламен Орешарски, които ни вкараха в това положение преди 2009 година.”

 

Реформаторският блок очевидно е сбор от неуспели десни формации, доколкото не са парламентарно представени, отбеляза Харалан Александров. По думите му друг е въпросът какво търсят. „Самите те се опитват да разберат накъде вървят, какво се случва, имат ли шанс...” Според социалния антрополог основният въпрос е как се разграничава добрата от лошата страна на ГЕРБ – „много неудобен въпрос, на който всички търсим отговор в момента… Друг такъв въпрос е как се справяме с мафията с политически средства, при положение, че природата на груповия живот у нас спонтанно поражда мафиотски и квазимафиотски структури”.

 

За разлика от „зазиданата врата” към БСП и ДПС, тази към ГЕРБ е по-скоро „добре затворена и заключена, но ако достатъчно дълго се чука, тропа, скърца и плаче пред нея – вероятно ще бъде открехната”, коментира Харалан Александров. Според Любомир Христов реформаторите нямат персонален проблем с никого от ГЕРБ, а с манталитета, който демонстрира партията на Бойко Борисов по време на управлението – на база на лични зависимости и задкулисие.

 

Целия разговор с двамата представители на Гражданския съвет към Реформаторския блок можете да проследите във видеото.