48 души ще се включат в Първия национален пациентски спортен фестивал

48 души с различни заболявания ще участват в Първия национален пациентски спортен фестивал „Играй с мен”, който ще се проведе на 12 и 13 септември в столичната зала „София”. В рамките на два състезателни дни те ще премерят сили в бадминтона, тениса на маса, шаха, дартса и доминото. 

„Пациентите са тези, които заслужават да получат възможността да бъдат заедно, да се забавляват и да покажат, че са силни и не се предават пред трудностите. Най-малката ни участничка е от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”, а най-възрастната е 69-годишната Бонка от София, която е с пулмонална хипертония. И двете ще играят домино”, обясни за NovaNews.bg Пенка Георгиева – председател на пациентските организации „Заедно с теб”, която е сред основните организатори на мероприятието. 

В игрите ще участват трансплантирани пациенти, онкологично оперирани, незрящи, хора с двигателни увреждания с инвалидни колички, деца с онкохематологични заболявания, пациенти на диализа, с пулмонална хипертония, с рак на маточната шийка, диабетноболни, както и наркозависими младежи. 

„Имаме незрящи пациенти от Кюстендил и от София, които за моя изненада ще играят шах. Така че поздравления за тяхната смелост. Те искат да играят със зрящи и смятат, че ще победят. За игрите са се записали и двама души с двигателни увреждания от Стара Загора. Това са Пламен и Даниела. Любопитно е, че Пламен, който въпреки че се придвижва с инвалидна количка, ще премери сили с останалите участници в силовите игри и по-конкретно - в тениса на маса. Той е участвал в редица такива игри и е побеждавал, така че е уверен, че и сега ще застане на първо място в тази категория”, обясни още Пенка Георгиева. 

Освен пациенти в спортната надпревара ще участват и няколко наркозависими младежи, които в момента се лекуват в терапевтична общност БИЛАНИ в Банкя. Към състезателите ще се присъедини и бившият футболист от ЦСКА Джони Велинов, който е с чернодробна трансплантация. 

Близките на пациентите също ще могат да се включат в Първия национален пациентски спортен фестивал, като дори вече има няколко души, записани в листите. 

„Един чудесен пример за любов и всеотдайност ще ни дадат Игор и съпругата му Деси. Той е на 30 години и от три години се бори с тежкото онкологично заболяване мозъчен тумор. Игор няма да може да присъства, но съпругата му ще се състезава вместо него. Тя ще играе за любовта и за спасението на своя любим човек. Когато я попитах каква е найната мечта, тя ми отговори: „Да си имаме бебе”. Но въпросът не е в самото бебе. Ако се стигне дотам да се похвалят с бъдеща рожба, това означава, че Игор вече е оздравял. Защото той сега е на химиотерапия и не може да се работи в тази посока”, обясни още председателят на пациентските организации „Заедно с теб”. 

Игрите ще бъдат подкрепени от лекари и онкоболни пациенти, лекуващи се в турската болница в Анадолу, която е филиал на болницата Джон Хопкинс в Щатите. 

„Там изпращаме пациенти с онкологични заболявания и туморни образувания, на които трябва да се направи операция с кибернож – услуга, която, за съжаление, в България все още не се практикува. Болницата в Анадолу успешно се е сработила с българското здравно министерство и пациентите ни са изключително доволни от обслужването там”, каза Пенка Георгиева.

Пациентските спортни игри се организират с подкрепата на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”, като в състезанието ще участват и четири деца – Радослав от София, Цветомир от Хасково, Любляна от Пловдив, Лидия от Силистра. Наскоро те се завърнаха с медали от международното състезание за деца, преборили се с тежки заболявания в Москва, за което NovaNews.bg писа. 

И както на всяко спортно състезание, и тук ще бъдат раздадени медали. Първите трима, качили се на почетната стълбичка, ще получат съответно златен, сребърен или бронзов медал. А останалите състезатели ще се радват на медали за спортен дух, изработени от Българската федерацията по бадминтон. 

„Поканили сме публични личности: певицата Поли Генова, ангажирана към много здравни каузи, колегата й Орлин Павлов, министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева и спортния министър проф. Мариана Георгиева да се включат в игрите в частта „Приятели на пациенти играят”. Пожелавам успех на всички състезатели, както и на нашия дистационен участник Георги от Добрич, който е със сарком и в момента „играе играта на вливанията”, както казва самият той”, допълни още председателят на пациентските организации „Заедно с теб”. 

Автор: Анелия Тодорова