Съдът в Кюстендил не даде ход на делото заради смъртта на един от защитниците им

Процесът за конфискация на имотите на бизнесмените „Братя Галеви” зацикли. И днес окръжният съд в Кюстендил не даде ход на делото по същество. Този път причината беше смъртта на един от осемте им защитници. Комисията за незаконно имущество настоява да получи всички движими и недвижими имоти на Галеви на стойност над 4 млн. лева.

 

Поредното заседание по скандалното дело приключи за минути. Новоназначеният служебен защитник настоя за повече време, за да се запознае с обемните материали и съдът насрочи нова дата – 4 октомври. Според адвоката на Пламен Галев комисията не е съвсем наясно с претенциите си, предвид факта, че една трета от имотите на Галеви вече са отнети в полза на държавата. Въпреки това в молбата до съда от комисията са посочили и вече отнетите имоти, а делото е полузабатачено от гледна точка на доказателствената част.

 

„В молбата, като я четем, искат всичко, плюс още една трета, която не съществува, въпреки нашите усилия и молби комисията да се уточни какво иска, тя не го прави, но и съдът не се е произнесъл по нашето искане, така че рано е да се каже, но логичното е за една трета идеална част искът да отпадне във всички случаи”, коментира адвокат Анани Константинов.

 

Представителите на Комисията за незаконно имущество, както и съдията по делото, отново отказаха да говорят с журналисти. Според защитниците на Братя Галеви и съпругите им, няма основания държавата да сложи ръка на имотите на Пламен Галев и Ангел Христов, а делото ще се проточи с години.

 

„Има искане за разпит на свидетели във Вирджинските острови, на остров Кипър и къде ли не по земното кълбо, което за съжаление комисията трябва да ни осигури на нас достъп до участие в тия заседания, ако съдът приеме, т.е. да ни осигури разноските, което значи, че държавата ще бъде натоварена, ако това се случи, но съм убеден, че няма да се случи с хиляди левове за събиране на безполезни доказателства”, каза още адвокат Константинов.

 

„Братя Галеви” бяха осъдени през май миналата година по обвинение в пране на пари и в ръководене на престъпна група за рекет и измами.