Генералният секретар на ООН обвини Асад в престъпления срещу човечеството

Инспекторите на ООН, чийто доклад предстои да бъде публикуван следващата седмица, ще потвърдят, че при боевете в покрайнините на Дамаск през август е използвано химическо оръжие, предаде Франс прес. Разкритието направи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

 

Пред журналисти в Ню Йорк той заяви, че сирийският президент Башар Асад вече е извършил много престъпления срещу човечеството, но не посочи кой точно е отговорен за атаката в сирийската столица, предизвикала възможността за военен удар срещу режима. По думите му обаче на отговорните ще им бъде потърсена сметка.

 

Бан Ки-мун сподели пред медиите, че ще представи доклада на експертите в Съвета за сигурност на ООН, като даде да се разбере, че заключението им е, че химически оръжия са били използвани в Сирия. Докладът вече е готов и ще бъде предаден на генералния секретар в края на седмицата, обяви ръководителят на екипа инспектори на световната организация Оке Селстрьом.

 

По-рано Международната организация за забрана на химическите оръжия обяви, че е получила официално запитване от сирийското правителство за евентуално членство. В същото време, продължава и вторият кръг преговори между външните министри на Русия и САЩ по плана за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол. На среща в Женева присъства и специалният пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими. Той ще се опита да намери политическо решение на кризата.

 

Междувременно от френското външно министерство коментираха, че обявеното от сирийския режим намерение за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическото оръжие не е достатъчно и призоваха за приемането на обвързваща резолюция в Съвета за сигурност на ООН.