От 2015 година те отново ще продължат да се увеличават, но по нов модел

През следващата година възрастта и стажът за пенсиониране вероятно ще останат без промяна. Това съобщи за Новините на Нова социалният министър Хасан Адемов.


Това означава край на пенсионната реформа, която предвиждаше от догодина и възрастта и стажът да нараснат с по 4 месеца. От 2015 година те отново ще продължат да се увеличават, но по нов модел.


В момента жените имат право на пенсия при възраст от 60,8 месеца и 34,8 месеца осигурителен стаж. За мъжете годините са 63,8 месеца и съответно 37, 8 месеца осигурителен стаж. От догодина и възрастта и стажът трябваше да се увеличат с по 4 месеца. Най-вероятно обаче това няма да се случи. Ето какво е предложението:


„На този етап да се пристъпи към спиране на нарастването на възрастта и стажа за следващата 2014-та година”, обясни Хасан Адемов.


Замразяването на възрастта и стажа обаче няма да е завинаги. Идеята е от 2015 нарастването да продължи, но то да се обвърже с продължителността на живота. Това означава, че ако от 2012 до 2014 година продължителността на живота е нараснала с общо 6 месеца, от 2015 до 2017 година необходимите за пенсиониране възраст и осигурителен стаж да се качват с по два месеца.


Икономистите не приемат толкова равнодушно промените. Според някой от тях мярката ще доведе до отлив на чужденстранни инвеститори.


Мярката се приема с недоверие и от други експерти в сферата. Според бившия социален министър Иван Нейков замразяването на възрастта и стажа догодина не трябва да се случва.


Ако промените бъдат приети от депутатите, от догодина броят на пенсионерите ще се увеличи с около 15 000. На бюджета на държавното обществено осигуряване това ще струва около 45 милиона.


Повече по темата гледайте във видеото.