Мика Зайкова, Иван Нейков и Йордан Христосков дебатираха кога и как ще се пенсионираме

„Ако продължим с тази система – всяка година да увеличаваме стажа при средната продължителност на живота в България, мисля, че няма да взимаме и 10 години пенсия”, коментира за „Здравей, България” Мика Зайкова. 

 

Тя се обоснова с това, че към момента жените се пенсионират на 61 г. и 4 месеца, но само след няколко години те ще се пенсионират на 64 г. Това според нея означава, че предвид средната продължителност на живота у нас, жените няма да взимат пенсия и 10 години, а стажът ще бъде тройно, дори четворно по-голям.


Поводът за разговора е предложението на социалния министър Хасан Адемов продължителността на трудовия стаж да бъде обвързана с пенсията в съотношение 2:1.


Нарастването на възрастта трябва да бъде съпроводено с мерки на пазара на труда. Тоест, за тези, които ще останат по-продължително да работят, трябва да бъдат пригодени специални места, да бъдат преквалифицирани, а не в последните години преди пенсионирането, а доста преди това”, на мнение е бившият управител на Националния осигурителен институт проф. Йордан Христосков. 


Според бившия социален министър Иван Нейков предложеният автоматичен механизъм между продължителност на живота и възраст за пенсиониране е „първата истинска следваща стъпка към реформата”


„Това е пътят. От този момент нататък, ако парламентът има кураж да приеме това предложение на министъра на труда и социалната политика, това ще означава край на един вечен спор да вдигаме или да не вдигаме възрастта”, допълни той. Според него обаче е притеснително временното замразяване на покачването на възрастта и на стажа


Отново виждаме една непоследователност. От една страна, министърът на труда и социалната политика настоява да продължава реформата, защото това е правилният път, от друга страна парламентът казва „спираме, защото на хората им е тежко”. Няма всъщност връзка между тези две действия - или правиш едното, или правиш другото”, на мнение е Иван Нейков.


Според Мика Зайкова обаче е необходимо време, в което социалните партньори да седнат, да обмислят въпросите, да направят сметките и да стигнат до съгласие. 


Всяко спиране ще ни излезе рано или късно през носа, не отстъпи бившият социален министър. По негови думи забавянето има цена и посочи, че заради него дефицитът ще продължи да расте. Мика Зайкова обаче го контрира и заяви, че дефицитът в системата няма да се дължи на забавянето, а на други две основни неща – недоверието в системата и сивата икономика.


Целия разговор в студиото гледайте във видеото.