Гражданският дебат започна със скандал

Цената на тока трябва да пада заради конкуренция, а не вследствие на административно-командни мерки. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в началото на серия от граждански дебати по негова инициатива.

 

Първата среща беше посветена на въпроси на пазарната икономика. Въпреки че в дебата взеха участие над 230 души, преди началото се разрази скандал. Група недоволни от организацията не бяха допуснати до залата.

 

Недоволните не бяха допуснати с аргумента, че не са се регистрирали предварително. А иначе, участниците очертаха основни според тях проблеми на пазарната икономика у нас. Според държавния глава, реформите не трябва да спират, а промените в сектор „енергетика” са задължителни.

 

От 1 лев сметка на гражданите само 9 ст. са частните компании, 75 ст. са в държавните, 16 ст. е ДДС-то. аз питам какво се случва в тези 95 стотинки. Трябва да направим независим регулатор – ДКЕВР трябва да стане надпартиен орган, да се избира от НС и аз мисля, че постигнахме консенсус, но това не се случи, а мисля, че правилно”, обяви Плевнелиев.


Президентът се опасява, че ако не се гарантира прозрачност в сектора, проектът „Южен поток” може да започне като АЕЦ-Белене. Освен това, държавният глава напомни, че застава против строежа на централата.

 

И още – социалните мерки, предприети от управляващите, се финанирали на кредит, защото сегашният бюджет не позволявал подобни разходи, смята президентът.