Събират се пари и помощи за чужденците, търсещи убежище у нас

От Българския червен кръст започнаха Национална кампания в подкрепа на бежанците. С нея ще се събират пари и помощи за непрекъснато увеличаващия се брой чужденци, търсещи убежище у нас.

 

Бежанците у нас към този момент са над 4000, като половината са сирийски граждани. Децата са 670, а непълнолетните и без придружител близо 100. Ако капацитетът от 5000 бежанци, който може да приеме страната ни, бъде преминат, България ще търси помощ от Европейската комисия.

 

Според председателя на Българския червен кръст страната ни не се е сблъсквала с такава хуманитарна криза от 70 години насам. Храната, лекарствата и парите за бежанците вече не достигат.

 

"При регистрацията и настаняването им се дава един пакет, така наречената суха храна, който стига за 4-5 дни. След това хората получават 65 лева и трябва сами да се справят и да си готвят и положението с изхранването започва да става драматично”, заяви Марияна Стоянова от бежанско-миграционната служба към БЧК.

 

Има си нужда от памперси, дрешки за дечица, идва зима - от по-топли дрехи, от одеала. Нека да бъде запазено и добро, защото това, което даваме е и лице на България", допълни Христо Григоров.

 

Всичко това можем да предадем във всеки център на БЧК. Събраните дрехи и играчки заминават в центровете за бежанци.

 

Ако искате да се включите в събирането на средства, можете да го направите, като използвате следната банкова сметка:

 

Български червен кръст

Уникредит Булбанк АД

BG06UNCR76301000030265

UNCRBGSF

 

Наред с това всеки може да дари 1 лев с SMS на 1466 за всички мобилни оператори.