Това е първата визита на държавния глава в България

Сръбският президент Томислав Николич пристигна на официално посещение у нас. Това е първата визита на държавния глава в България. Тя е по покана на президента Росен Плевнелиев. Двамата откриха съвместен българо-сръбски бизнес форум.

 

Разговорът между двамата държавни глави обаче не е гравитирал единствено върху икономическите ползи от добросъседските отношения. Обсъден е бил и въпросът как да се подобри животът на българите в западните покрайнини.

 

Ще обърнем особено внимание на тези общини, в които живеят българи, веднага ще се включим в печатането на учебници по български език и ще обновим паметниците, които са на територията на Сърбия, защото бихме желали през идната година по по-различен начин да отбележим началото на първата световна война. Тогава сме били на противоположни страни, но идната година ще бъдем от една, в един строй. Като знак, че това никога не бива да се повтори”, заяви Николич.

 

От своя страна Росен Плевнелиев коментира, че се строят магистрали, жп линии, нови гранични пунктове, като всичко това е с една единствена цел - свързаност и интеграция. „Заедно трябва да се развиваме напред. Заедно да привличаме инвестиции и заедно да работим за мир и стабилност тук, на Балканите”.

 

С искане за повече права за българите в Сърбия, пред сградата на президентството се бяха събрали и симпатизанти на ВМРО.