Тази и други заблуди обобщи НЦИОМ в книгата "Да преподаваме история на комунизма"

Учениците в последните години на гимназията и студентите от първите университетски  курсове у нас масово смятат, че трагично известните лагери на Сталин, с обобщеното име ГУЛАГ, са търсачка в интернет. Това показва представително изследване на НЦИОМ, обобщено в книгата "Да преподаваме история на комунизма".  

 

Сред отговорите на това с какво свързват датата 9 септември, момче на 17 години е посочило, че тогава се освобождаваме от Османско робство, а жена на 35, че това е Деня на Октомврийската революция.

 

Не всички имат елементарни пропуски в образованието. Гимназистът Кристиан чете и се интересува: „Комунизъм е движение, което се основава на това всички да са равни”, казва той. Най-объркващо за него е отношението на учителите към този не много ясен период от българската история. Според Кристиан някои му се радват и искат да се върне, други не чак толкова… „Повечето искат да е както преди”.

 

А иначе всички осъзнават нуждата да се знае и за този период.

 

Изследване, представено едновременно от няколко фондации и неправителствени организации у нас, показва, че 9 от 10 български гимназисти не свързват с нищо конкретно пактът "Рибентроп-Молотов" от 1939 г., отворил пътя на германската агресия в Европа през Втората световна война. Две трети не знаят защо български войски са участвали в потушаването на Чешката пролет през 1968 г., а полският профсъюз „Солидарност”, променил цяла Източна Европа, е неизвестна организация за 85% от зрелостниците.

 

Като цяло, пропуските в средното ни образование говорят за липса на цялостна политика в последните години, както и че учениците не само не познават европейската история, но и тази на България. В Европа обратното, дори в съседна Румъния, се печатат специални учебници за историята на тоталитаризма, което включва и нацизма, и социализма. А в чешките христоматии се споменават и българските жертви на комунистическия терор.