Липсата на достатъчно места за настаняване на бежанците в България създава все повече проблеми

Липсата на достатъчно места за настаняване на бежанците в България създава все повече проблеми. За справяне със ситуацията се търсят нови сгради, които да бъдат превърнати в центрове.


В бежанския център в Пъстрогор отдавна са забравили кое помещение за какво е предвидено. При капацитет за 300 души, от седмици тук постоянно има по над 450 чужденци, които спят, където намерят и се справят, както могат. Заради огромния брой бежанци предвидената за ТВ зала сега е спалня за близо 50 души.


Най-трудно е за семействата с малки деца, които са принудени да спят заедно с останалите на двуетажни легла. Всички казват, че са дошли да търсят мир.


Изнемогват и служителите в центровете, чийто брой е бил увеличен едва вчера, но въпреки това те не са достатъчно. За да се справи с проблема, България вече е потърсила съдействие от Европа като на първо време очакваме помощ с човешки ресурс.

 

Агенцията е отворила нов център в София. Предстои и разкриването на още един. А в Харманли, където по план трябваше да има палатков лагер в краен случай, започна оборудването на временен лагер с фургони на няколкостотин метра от центъра на града. Това притесни хората и местната власт. Засега не е ясно кога ще заработи лагерът в Харманли.

 

Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов