Проверка в КАТ показа, че са нужни специални документи, за да бъде издадена шофьорска книжка

Зрителка на Нова телевизия ни сигнализира за сериозен проблем, с който се сблъскват хората в неравностойно положение в Бургас и региона. Оказва се, че стотици шофьори с ТЕЛК-решение за инвалидност вече ще трябва да пътуват до София или Пловдив, за да получат правото да седят зад волана. Причината - абсурдни чиновнически неуредици. Оказва се, че в града вече не работи комисията, която издава медицинското удостоверение, нужно за пред КАТ.


Елеонора Буга е диабетик с втора степен инвалидност. Има 40-годишна шофьорска практика, но вече втори месец не може да кара автомобила си. Разрешението от експертната комисията към Транспортна болница, което й е давало право да шофира, е изтекло.


Докато е имала право да шофира, Нора е работила към сладкарска фирма и е успявала да си докара по някой лев върху скромната пенсия.


Проверка в КАТ показа, че са нужни специални документи, за да бъде издадена шофьорска книжка на човек в неравностойно положение. Такава обаче може да издаде само експертната комисия и затова с Елеонора отиваме в Транспортна болница.


„Комисия няма, от началото на този месец разбрахме, че няма въобще да има комисия. Има заповед от министъра на транспорта, която ние не сме я получили и по повод една жалба на пациент, който не е съгласен с нашето решение, получихме писмо,с което го уведомяват него, че нашата комисия не е легитимна”, обясни Д-р Даниела Казимирска, председател на ТЕЛК-Бургас.


От болницата в Бургас са отправили запитване до Транспортното и Здравното министерство по казуса, но засега то е без отговор.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова