Това се посочва в доклад на Сметната палата

„Цената на електрическата енергия показва трайна тенденция на увеличение. Най-съществено е нарастването на добавките към цената на енергията, най-вече на „зелената добавка”, стойността на която за четири години е увеличена близо осем пъти. За разглеждания период относителният дял на добавките става съществен в крайната продажна цена на електрическата енергия, като достига близо 12 на сто през 2012 г.”.


Това се посочва в доклад на Сметната палата за одитите за регулирането на цените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за дейността на “Топлофикация София” и за контрола на Министерството на икономиката.


Оказва се, че цената на тока у нас остава най-ниска между страните-членки на Европейския съюз. Разликата между средната цена за страните-членки и цената в България за одитирания период обаче намалявала, сочат още данните в доклада.


„Не е осъществяван ефективен контрол върху прилагането на цените в различните сектори, като в по-голямата част от случаите такъв контрол изобщо липсва. Изключение прави сектор „ВиК услуги“ и отчасти сектор „Топлоенергетика”, добавят от Сметната палата.


За изследваните топлофикационни дружества средната преференциална цена през 2013 г. е повишена около два пъти спрямо 2007 г., а средната индивидуална цена - около 1,6 пъти. Това е при положение, че цената на природния газ се е увеличила за същия период цели два пъти.


В доклада се посочва още, че пазарът на природен газ е изцяло регулиран, тай като България е една от малкото държави-членки на ЕС с единствен доставчик на природен газ.