Иззети са документи от офиси и обекти на консултантската компания "Риск инженеринг"

Обиски и арести във връзка със строежа на АЕЦ „Белене”. Прокуратурата, ДАНС и МВР претърсиха 17 обекта в София, Перник, Козлодуй и Белене  по  сигнали за унищожаване и укриване на документи. 

 

Сред фирмите, от чиито офиси са иззети документи, е консултантската компания "Риск инженеринг", която работеше по проекта за централата.

 

Точно в 8:30 часа сутринта започва съвместната операция на ДАНС, МВР и прокуратурата. Сградата на „Риск Инженеринг” в столичния квартал „Бъкстон” е един от 17-те обекта, които подлежат на претърсване. В района търдят, че не знаят нищо за проведената операция. От прокуратурата обясниха, че ще дадат подробности около операцията едва, когато се повдигнат обвинения.

 

В началото на септември стана ясно, че се разследва присвояване на 18 млн. евро около АЕЦ "Белене". Беше намесено името на компанията „Уорли Парсънс", която е консултант на националната електрическа компания по проекта, както и това на подизпълнителя й - "Риск инженеринг".

 

Според прокуратурата, Националната електрическа компания е плащала за консултантски услуги по проекта, след като вече е било взето решение да се спре строителството на централата. От „Риск инженеринг” потвърдиха, че днес при тях е имало проверка и обясниха, че са предали на разследващите органи исканите документи.

 

„Нямаме обяснение, но очевидно е, че става дума за проекта „Белене” – според документите, които са изискали от нас и от другите компании, в които са били. Те са им предоставени, могат да ги разглеждат, те са в сила”, каза шефа на фирмата Богомил Манчев. По думите му, въпреки че е взето решение за спиране на проекта, липсват изрични разпореждания за прекратяване на договорите или за замразяване на дейността:

 

„Към нас са се обръщали неколкократно с молба за редуциране на усилията, които полагаме по този проект. Тук няма никакво законово нарушения, никакво. Но НЕК трябва да направи усилие да започне подготовката на акт 10, това е закон. Не може някой, който е бил министър или нов началник на НЕК да измени законите на държавата.”

 

Формално с акт 10 може да се установи състоянието на проекта при спиране на строежа, както и да се очертаят мерките за замразяването му.