Разговорът е бил по инициатива на Вашингтон

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери са обсъдили ситуацията около кризата в Сирия, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Министерството на външните работи в Москва.

 

Разговорът, който се е състоял по инициатива на американската страна, е бил в контекста на договореностите с Вашингтон за международния контрол над сирийския химически арсенал, отбелязват от дипломатическото ведомство.

 

Междувременно стана ясно, че Организацията за забрана на химическите оръжия е взела решение да отложи заседанието, на което трябваше да се обсъди унищожаването на химическите оръжия на режима в Дамаск, което трябваше да се състои на 22 септември в Хага. Запознати дипломатически източници съобщиха, че текстът, който трябваше да послужи за база при работата на срещата, не е готов.

 

На Сирия може да е необходим срок от една година, за да унищожи химическите си оръжия, обяви в свое интервю сирийският президент Башар Асад. Той подчерта обаче, че правителството му е решено да изпълни обещанията си да се освободи от химическия арсенал, но отбеляза, че процесът може да отнеме повече време и да струва близо 1 млрд. долара.

 

В сряда Лавров заяви, че очаква химическите оръжия на Дамаск да бъдат унищожени до средата на 2014 г.