Зрител се оплака, че всеки месец плаща ток за апартамент, в който не живее

Кой плаща за тока, който харчи самият електромер, за да работи? С този въпрос към нас се обърна зрител. Всеки месец, той плаща сметка за апартамент, в който не живее. 


Всичко това се случва вече повече от година, а началото съвпада с момента, в който електромерът в апартамента е сменен с нов.  


Не е редно да се плаща консумация на електромера, след като електромерът не е мой, той е на ЧЕЗ”, на мнение е зрителят ни Стефан Мекикчиев.


И докато Стефан чинно плаща стотинки за нещо, което не употребява, от потребителската организация правят по-генерална калкулация. 


„Ако вземем всичките 4 милиона електромера в България и допуснем, че те консумират около 25 стотинки на месец, ще получим една сума от 1 милион на месец, която ЕРП-тата ни начисляват, за да работят техните електромери. Това е все едно утре да искам да хвана такси и да си нося тубичка с гориво, за да заредя преди това резервоара му”, коментира Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".   


С тези предположения се озоваваме при експертите от ЧЕЗ. Там главният инженер "Мерене ниско напрежение" Илия Кунев коментира, че това не са основателни съмнения и поясни:


Самият електромер се захранва от мрежата на ЧЕЗ преди измерването на енергията, която консумира потребителят. И консумираната от него енергия е за сметка на разпределителното дружество.”


Откъде тогава идва тази сметка? 


Според Илия Кунев е възможно е в самия апартамент да има включени уреди като телевизор,  климатик или часовник със светещ дисплей, които може и да не работят, но се отчитат


Не е случайно, че това се случва при подмяната на стария електромер с нов, защото новите са по-чувствителни.