Наложило се е пътуващи в Лондон да платят повторно на място за хотела си

Пореден фалит на туроператорска фирма у нас. Резултатът - 140 души все още чакат да получат парите от екскурзиите, които са платили, но на които така и не са заминали. Български туристи в Лондон пък са били принудени да платят на място хотела си за втори път, защото иначе трябвало да нощуват на улицата.

 

В понеделник разбрахме, а трябваше да тръгнем в събота. Не сме предполагали, че ще се случи това нещо, ако знаехме, нямаше да бързаме да носим парите или най-малкото – да се запишем при нея. Но аз ѝ се доверявах напълно”, казва една от потърпевшите Василка Гарелова.

 

Собственичката на фалиралата фирма „Валери-90” Валентина Анастасова отговори, че не е измамила туристите. „Ако аз съм измамник, можеше първо да си направя застрахователна полица за 200 000, а не за 75 000, да източа застрахователната компания и да си имам пари за мен”, заяви тя.

 

Анастасова обяснява затрудненото си положение с няколко тежки финансови загуби, със слабия сезон и внасянето накуп на хиляди левове за осигуровки.

 

Резултатът от това – 140 души с провалени ваканции, които чакат да получат парите си.

 

Не мисля, че има риск хората да не си получат парите. Ние имаме договор. Аз плащам години наред полици”, допълни Анастасова. Полицата обаче е на стойност 75 000 лева. Щетите са с 20 000 повече. „Няма да спра да работя, ще се опитам да отида да работя в някаква друга фирма, така че да издължа дълга си”, завърши тя. Застрахователната компания обаче далеч не бърза да изплаща сумите.

 

До седмица трябва да стане ясно дали и кога туристите ще получат обратно парите си.