Страната ни ще оглави Комитета по права на човека в ООН, стана ясно на среща на президента с Бан Ки-мун

България осъжда категорично използването на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия, заяви президентът Росен Пленвелиев на среща с Бан Ки-мун. Държавният глава, който е на работно посещение в САЩ, използва случая да обърне внимание на генералния секретар на ООН, че страната ни почти е изчерпала капацитета си за прием на бежанци от сирийския конфликт, а в същото време броят на сирийските граждани, които търсят закрила у нас продължава да нараства.

 

В тази ситуация България разчита и на съдействието на международната общност, е подчертал Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Пред българския държавен глава, лидерът на ООН изрази благодарността си от щедростта на България към потърсилите убежище в страната ни сирийски бежанци. До този момент България е получила 3000 молби за убежище, най-вече от бежанци от страните от Близкия Изток и Африка, стана ясно на срещата в ООН. Това е с три пъти повече отколкото през изминалото десетилетие, като най-рязко техният брой се е увеличил през август т.г., когато у нас са пристигали по 50 души на ден, повечето от които сирийци, уточняват от Комисията по бегълците в ООН.

 

Пред президента Плевнелиев Бан Ки-мун определил случващото се в Сирия като трагедия и нарекъл хуманитарната криза огромна. В същото време станало ясно, че ООН ще работи заедно с Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за поставяне под контрол и унищожаване на запасите от химическо оръжие на режима в Дамаск.

 

Бан Ки-мун е изразил своята подкрепа за търсене на политическо решение на сирийската криза. Предстои Изпълнителният съвет на ОЗХО да утвърди плана "Кери-Лавров", след което се очаква резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

 

По време на разговора между Бан и Плевнелиев бе отбелязано, че за първи път след близо 30 години България ще поеме председателството на Комитета по права на човека и социални въпроси. Генералният секретар дал висока оценка на българите, които работят в системата на ООН, а държавният глава е потвърдил подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО.

 

На срещата с Бан Ки-мун присъства и външният министър Кристиaн Вигенин. По време на визитата си в Ню Йорк българският президент ще участва в 68-та сесия на Общото събрание на ООН.