Експертите съветват какво да направим за да избегнем измами

Преди няколко дни Нова ТВ предаде за поредния фалит на туроператорска фирма, който остави 140 души с провалени ваканции. Те все още чакат да получат парите си обратно.

 

Няма стопроцентова гаранция, че и ние няма да се озовем в подобна ситуация, обясняват експертите. И все пак можем да намалим риска до мимимум – ето какво препоръчват от комисията за защита на потребителите.

 

Преди да изберете туроператор – Уверете се, че той е регистриран. Не сключвайте договор с него, ако не ви предостави договор за застраховка.

 

Изисквайте информацията за пътуването в писмен вид предварително, както и да видите документа за платена застрахователна премия.

 

Ако се уверите, че всичко това е наред и решите да сключите договор – изисквайте той да бъде в писмена форма, да ви бъде издаден ваучер и да получите документ, че сте платили за услугата.

 

Преди самото заминаване – важно е да знаете, че най-късно до 7 работни дни преди пътуването туроператорът трябва да Ви предостави в писмена форма информация за името или фирмата, адреса и телефонния номер на свой представител на мястото, където отивате. Ако такъв няма - да посочи данни за контакт с него, в случай на нужда.

 

А ако въпреки регистрацията на туроператора, продължавате да изпитвате съмнения относно надеждността му, добра идея е да позвъните в хотела, за да проверите дали резервацията ви наистина съществува, както и да се уверите лично, че билетите ви за пътуване са издадени.