Съществуващият в момента документ не позволява строителство в защитената територия

Всички намерения за строителство на лифтове, ски писти и инфраструктура в Пирин временно са блокирани. Това стана, след като обществената поръчка за изработване на нов план за управление на националния парк беше прекратена. Съществуващият в момента документ не позволява строителство в защитената територия. 

 

От новия план се очакваше да намери правилният баланс между опасенията на природозащитниците и амбициите на бизнеса за нов лифт и ски съоръжения. Сега, с прекратяването на обществената поръчка, страната ни щяла да загуби над 1.5 милиона лева, отпуснати по оперативна програма "Околна среда". Предупреждението идва от коалицията "Природата за хората и регионите", която защитава интересите на бизнеса в планинските общини.

 

Според Филип Цанов от „Природата за хората и регионите" инвестициите в парка засега са блокирани. От екоминистерството допускат актуализация на съществуващия план. Зелена светлина за това даде Висшият експертен екологичен съвет през февруари. Ако се стигне дотам обаче, страната ни рискува да наруши директивите на "ЮНЕСКО", обясняват природозащитници. Според тях лобирането за нов лифт и ски съоръжения обслужвало интересите на големия бизнес. Така смятат и от Асоциацията за алтернативен туризъм.

 

Кирил Калоянов от Българската асоциация за алтернативен туризъм обясни: „Големите хотели, които са свързани с едни и същи инвеститори, подбиват многократно цените на малките хотелчета в Банско, които са принудени да затварят врати през зимата. Личи не толкова стратегия за развитие на туризъм, колкото обслужване на интереси на определени инвеститор”.

 

От Министерството на околната среда и водите се очаква да решат дали ще има актуализация на съществуващия план за управление на парк "Пирин" и дали са предприели нещо след доклада на Сметната палата отпреди няколко месеца, в който одиторите констатираха липса на контрол върху концесионера на скизоната в Банско.