Заседава временната анкетна комисия за нарушенията в КПУКИ

Директорът на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е подал оставка. Това стана ясно по време на заседание на Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения в КПУКИ към парламента.

 

Новината за оставката на Златанов оповести председателят на анкетната комисия Кирил Добрев. По думите му това ще създаде условия за нормална работа.

 

Оставката е изпратена до председателя на Народното събрание Михаил Миков, след като била депозирана от неговия адвокат в 12:30 часа. В нея не са посочени мотиви.

 

Повод за скандала около личността на Златанов станаха разкритията на прокуратурата, които го уличават в изпълнение на политически поръчки. В тефтера му бяха намерени записки, съдържащи фрази за това кой да бъде "ударен" и кой – "оправен".

 

На страниците на бележника фигурираха и инициали, съвпадащи с тези на водещи представители на предишните управляващи. Стигна се до оттеглянето на Искра Фидосова от партийното ръководство на ГЕРБ и групата на партията в Народното събрание, въпреки че самата тя не разпозна своето име в инициалите И.Ф. В съкращението Ц.Ц. не видя името си и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

 

Всичко това накара обвинителите да заподозрат Златанов в оказване на натиск и шантаж над политици и други обществени фигури. Така прокуратурата му повдигна обвинение за престъпление по служба.