Според лекарите човек с подобни травми не би могъл да преживее толкова време под открито небе

68-годишен мъж оцеля по чудо след като по думите му прекара десет дни в река Янтра със счупен крак. Мъжът се подхлъзнал в опит да прекоси реката в района на село Самоводене и само волята и надеждата му помогнали да оцелее.


Преди около две седмици Иван Ганчев решава да измине пеш разстоянието между гарите Велико Търново и Горна Оряховица. Движи се покрай жп линията, докато не му хрумва да се отбие в село Самоводене. Вместо да мине по моста обаче предпочел да влезе в реката. Като стигнал по средата й, паднал.


„И като паднах, там има едно много хлъзгаво място по средата, и се пребих. Счупиха ми се и двата крака или какво - не знам, не можах да разбера и не мога да мръдна сега, абсолютно не мога да мръдна, страшна работа”, разказва пострадалият.


Силите на възрастния мъж стигнали само да изпълзи до брега на реката. И там се предал. Останал да лежи с крака до коленете във водата и без храна.  


„Легнах на камъните и край. Никой пък не мина десетина дни. Нищо не съм ял. Люти чушки имах двеста грама, ядох мънинко от тях, да съм изял 20 грама”, продължава разказа си Иван.


Освен глада и болката в тези десет дни, Иван Ганчев среща и друг враг – студа. Не можел да понесе дъжда, но единственото, което му оставало е да чака някой да го открие


„Имаше три-четири отровни змии. Като легнат така до мен и ме пазят по цяла нощ. И едно кученце имаше да лае там”, разказа възрастният мъж.


Страха Иван Ганчев победил с надежда. Не спирал да вика и да стене и най-сетне бил чут от рибар, който звъннал на кмета на село Самоводене.


Разранени с мехури ходила и счупен крак – това установяват лекарите, при прегледа на Ганчев. Сега лекуват раните, после ще гипсират крака. Според съседите на пострадалия, който живее в Сухиндол, никой не разбрал за дългото му отсъствие, тъй като нямал близки и живеел изолирано.


По време на инцидента Ганчев е имал стотина лева в джоба си. Твърди, че тръгнал пеша, защото обичал да ходи и искал да спести парите за транспорт. Самият той не е категоричен колко време е изкарал под открито небе, но според лекарите човек с подобни травми не би могъл да преживее десет дни под открито небе.


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Йовка Драганова