Прогнозата е на председателя на БЧК Христо Григоров

До два дни ще бъде изчерпан капацитетът за прием на бежанци, ако те навлизат в България със същото темпо. Това каза председателят на БЧК Христо Григоров.

 

В центровете у нас в момента има 4798 души, или с други думи - има място за още едва 200 души. Междувременно, до седмица Червеният кръст у нас очаква да получи помощ от централата на организацията в Женева, за да покрие неотложните нужди на близо 2000 души.


Сградата на бившия интернат в квартал Враждебна временно е дом на над 400 души. Хората имат нужда от всичко - от памперси за най-малките до дрехи и обувки за по-възрастните.


Кризисен екип на Червения кръст и Червения полумесец направи оценка на ситуацията в центровете за временно настаняване. Установено е, че броят на най-уязвимите сред бежанците у нас е 1500 души.

 

След обиколката на кризисните екипи в страната Червеният кръст у нас очаква помощ от централата, от която ще могат да се възползват близо 2000 души. Организацията призовава за помощ.


Днес организацията деблокира от резерва си продукти за 1000 души в крайно тежко положение. Камион с хуманитарната помощ пристигна и в центъра в квартал „Враждебна”.


Междувременно от БЧК призоваха бизнеса у нас за помощ с дарения.

 

Всеки от нас също може да помогне на хората в изгнание с 1 лев като изпрати SMS на номер 1466 за всички мобилни оператори.


Повече по темата гледайте във видеото.