Догодина остава без промяна и за двата пола

Разчетите, които предстои да се обсъдят и с които Нова ТВ разполага, предвиждат пенсионната възраст за жените да се увеличава по-бързо отколкото при мъжете. Това, което е ясно до момента - експерти и управляващи предстои да обсъдят два модела.

 

Първият предвижда жените просто да догонят мъжете и през 2027 г. всички да се пенсионират на 65 години. И Еврокомисията препоръчва да се върви към изравняване. Другият вариант прави пряка връзка между възрастта за пенсиониране и това колко дълго живеем. Според него през 2025 г. жените ще се пенсионират малко над 62, а мъжете почти на 65 години.

 

Властта пое ангажимент догодина възрастта за пенсиониране – и за мъжете, и за жените – да остане без промяна. НОИ е разработил няколко варианта - предстои експерти и управляващи да ги обсъдят.

 

По думите на Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал „вариантите могат да бъдат наречени бърз и бавен. В крайна сметка и двата водят до горе-долу една и съща цел – изравняване на възрастта за пенсиониране”.

 

Първият вариант – през 2015 възрастта за пенсиониране и за мъжете и за жените да нарасне с 2 месеца. Така през 2015 г. жените ще се пенсионират на 61, а мъжете на 64 години. По-сериозните промени идват от 2016 г. – тогава възрастта за пенсиониране ще зависи само от отчетената в предходни години продължителност на живота.

 

Оттук насетне изчисленията на НОИ показват, че възрастта за пенсиониране на жените ще започне да се увеличава с по 4 месеца, а на мъжете с по 2. Увеличения ще има през 4 години (2016 г., 2019 г., 2022 г. И 2025 г.). Така през 2025 възрастта за пенсиониране при мъжете ще стане 64,8 месеца, а на жените 62 години и 4 месеца.

 

Експертите обсъждат и други варианти - от 2015 г. да се пристъпи към постепенното изравняване на пенсионната възраст за двата пола. Целта е през 2027 г. и мъжете и жените да се пенсионират на 65. На мъжете ще им трябва само още една година за да достигнат прага - жените ще наваксват повече. Плановете са пенсионната възраст за мъжете да се вдига с 2 месеца, като това може и да не е всяка година, докато за жените скокът ще е ежегоден - с по 4 месеца. Едва след като се изравнят - от 2028 г. ще се въведе автоматичен механизъм за увеличаване на пенсионната възраст отново според продължителността на живота.

 

Дискусиите около моделите тепърва предстоят. Всички управляващи досега са признавали, че увеличението на възрастта е неизбежно. Като се има предвид, обаче, че условията за пенсиониране у нас се променят често възможно е след година-две да се появи поредна, напълно нова и различна идея.