Пазарът на труда все повече ще зависи от ромския труд, отбелязват от Световната банка

Броят на работещите българи намалява, а за сметка на това ромите в трудоспособна възраст стават все повече. Това сочат данни на Световната банка. Прогнозите са, че тази тенденция ще се задълбочава.

 

Според данните на Световната банка от общо 60 000 души, които сега влизат на пазара на  труда, между 8 и 12 000 са роми. Тенденцията е броят им да се увеличава. Тоест – пазарът на труда все повече ще зависи от ромския труд. В същото време обаче безработицата сред тази малцинствена група е много висока. Потвърждения на статистиките дава ситуацията в един от ромските квартали на столицата – работещите тук са едва 10%.

 

Данните на Агенцията по заетостта потвърждават това. От началото на годината в Бюрата по труда работа са намерили над 141 хил. души. Едва 12 хил. от тях са били от ромски произход.

 

„Един от основните  проблеми на ромите е, че те имат по-ниска степен на квалификация или въобще нямат такава, неграмотни са или малограмотни”, коментира изпълнителният директор на агенцията Камелия Лозанова.

 

Точно затова от ромската организация „Амалипе” са категорични, че точно инвестициите в образование са ключови за намаляване на ромската безработица. Оттам предлагат също мерки за намаляване на нелегалната ромска заетост – държавата да въведе механизъм за признаване на неформално придобити умения на ромите.

 

Ако това се случи много роми, които работят като строители, готвачи, ще могат да валидизират уменията, които имат и да вземат първа или втора степен на професионална квалификация, но това ще им даде шанс да работят на „белия” пазара на труда, не на „сивия”.

 

Проучвания на Световната банка сочат още, че българската икономика губи поне половин милиард евро годишно от това, че ромите не работят. Притеснението е и друго. Броят на ромите се увеличава, но ако не работят, пенсионната система ще бъде изложена на риск.

 

Според експертите обаче това не е съвсем така: „Ние можем да кажем, че много млади роми не работят и не допринасят за пенсионната система, но всъщност има много малко стари роми, които да получават пенсия”, отбеляза пред камерата на Нова ТВ Боян Захариев от фондация „Отворено общество”. И все пак – ако броят на работещите роми не се увеличи, все по-малко хора, ще издържат все повече пенсионери.