Лидерът на ГЕРБ отправи критики и по отношение на “Тракия” и “Белене”

Защо не направиха първа копка на “Южен поток”, попита пред журналисти лидерът на опозицията Бойко Борисов във въпрос, адресиран към управляващите по време на посещението си във Велико Търново. „Защо и този проект върви към провал, какво не са се разбрали, кой им се е скарал в Брюксел”, продължи с въпросите си бившият премиер.

 

„Много е удобно да вземеш 1 млрд. заем и да кажеш – ‘от него ще дам малко на майките, малко на пенсионерите… виж аз какъв добър чичко съм’ – и в същото време убиваш държавата за години напред”, коментира председателят на ГЕРБ.

 

Борисов атакува управляващите и по отношение на друг проект от национално значение – магистрала „Тракия”, но този път не с въпрос, а направо с отговор: „Аз знам защо не я направиха – защото не можаха да се разберат коя партия, БСП или ДПС, да открадне парите и накрая, като не могат да се разберат какво да откраднат, блокират проекта. И ‘Южен поток’ е блокиран по тази причина”.

 

Лидерът на ГЕРБ подложи на критика думите на Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски на среща с кметове във Враца, на която централното управление им обеща повече власт и повече отговорности, част от плановете за децентрализация в светлината на Бюджет 2014. Борисов помоли „този диктатор Станишев” да извади снимките и кадрите от медиите, на които се вижда колко обекта е открил с кметицата на Перник, кмета на Шумен, на Гоце Делчев, Разград, Търговище… „говоря за тези, за които знаят, че са червени”. Възмущението на бившия министър-председател бе в отговор на изявленията на лидера на социалистите, че общините са били поставени в изолация от правителството на ГЕРБ.

 

Председателят на най-голямата партия в парламента обвини управляващите и за „абсолютната лъжа”, че възнамеряват да реализират проекта за АЕЦ „Белене”. По думите му по време на визитата си в САЩ външният министър Кристиан Вигенин е заявил, че правителството ще прави 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй”. „Каква 'Белене' ще правят, сега наново ще поръчват реактори ли?”, попита Борисов и добави: „Те няма да строят 'Белене', което е правилно, но лъжат хората и искат друг да е виновен. Вигенин в САЩ заяви – '7-ми реактор на Козлодуй', което значи, че той зачерква 'Белене'.”

 

Лидерът на ГЕРБ коментира и събитията в парламента от последната седмица, където внесеният от опозицията вот на недоверие стана жертва на липса на кворум. „Вече няма парламент. Орешарски няма парламентарно мнозинство”, заяви пред журналистите Бойко Борисов.