Тепърва ще се проявяват възможностите на новия сигнал

 „През нощта се простихме с аналоговия ефир. Така завършва един процес, който тепърва ще проявява своите възможности – като културен и като социален процес. Това е историческа промяна. Цифровизацията дава възможност телевизията да се свърже с интернет”, заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов.

 

В бъдеще смесването на програмите ще се превърне в основен начин на поднасяне на информация към аудиторията. Много скоро това, което дават по телевизията, ще зависи от това, което вие искате да гледате. Това са само първите стъпки”, допълни доцент Лозанов.

 

Основното предимство на цифровизацията е, че зрителите вече могат да гледат безплатно 11 различни програми. В бъдеще броят им ще се увеличава.

 

Лозанов коментира и проблемите с покритието на цифровия сигнал и информацията, че 5% от населението няма да има достъп до телевизия. „По документи трябва да има покритие от 95% от населението. И аналоговото покритие не беше 100%. Най-важното е да намерим решение на проблемите възможно най-скоро”, каза той.

 

Важно за зрителите е да знаят, че цифровата картина ще бъде много по-качествена от аналоговата. Ще има и периметри, които до момента не са били обхванати. Възможно е в планински местности да има затруднения със сигнала заради терена. Освен това може да се появят и проблеми заради грешно настроени антени.

 

Цялото интервю с Георги Лозанов гледайте във видеото.