Шофьорът на автобуса получи 5 години за инцидента, отнел живота на 9 души

Две години след катастрофата  на магистрала „Тракия”, при която загинаха 9 души, присъдите за виновните са факт.

 

Собственикът на фирмата "Ентуртранс" - Ениз Ченгел и началникът на транспортния отдел - Николай Точев, получиха по 10 години затвор. Шофьорът на автобуса получи пет години лишаване от свобода. Като мотив за по-малката присъда съдът изтъкна, че той е направил всичко, което е зависило от него, за да окаже първа помощ на пострадалите. Присъдата подлежи на обжалване пред Бургаския апелативен съд в срок от 15 дни.

 

Процесът трябваше да започне през септември миналата година, но заради това, че не бяха призовани всички пострадали при катастрофата на 11 юни 2011 година на 130-ия километър от София в посока Бургас, делото не тръгна. Последваха още няколко отлагания.

 

Роднините на загиналите бяха най-изнервени. „9 души избиха, няма никой затворен още. Този бил невинен,онзи не бил виновен. Нашите деца са виновни, защото са се качили на автобуса”, казва бащата на един от загиналите Зюлфикер Али.

 

Изслушани бяха авто-технически експертизи,които бяха категорични – автобусът е бил в много лошо състояние, но непосредствената причина за катастрофата преди две години е счупването на опората на предната щанга на автобуса. Елементът имал 86% корозия.

 

По време на целия процес двама от обвиняемите запазиха пълно мълчание. Третият обвиняем - началникът на транспортния отдел Точев, бе най-отворен към медиите, тъй като по думите му едва в Съдебната зала е разбрал за колко неща е трябвало да отговаря. Той настояваше да бъде изслушан основният свидетел - механикът Абдул Кадир, който е отговарял за поддръжката на автобуса, но по време на процеса нито държавното обвинение, нито защитата успя да го доведе за изслушване.

 

Репортер: Цеца Алексова