Това ще се случи, ако двете камари на американския Конгрес не постигнат съгласие по бюджета

Правителството на Съединените щати се приближава до историческо спиране на работа. Това ще се случи, ако двете камари на американския Конгрес не постигнат съгласие по бюджета до 7 часа българско време. На този етап това съгласие изглежда малко вероятно. 


За втори път снощи американският Сенат, където мнозинство имат демократите, не подкрепи законопроекта на контролираната от републиканците Камара на представителите за финансиране на държавните служби. Причината е, че той включва големи промени в приоритетната за Барак Обама здравноосигурителна реформа. 


Ако до полунощ източноамериканско време няма споразумение между двете камари, над 700 000 федерални служители ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск. Много федерални агенции ще започнат да спират да работят от днес, когато започва новата фискална година. 


Последното подобно спиране на работа на правителството е било преди 17 години. През годините оттогава на няколко пъти имаше заплаха за подобно развитие, но винаги се намираше решение в последния момент.