Брюксел трябва да възстанови тези пари в бюджета ни до 45 дни

Над 1 милиард лева европейски субсидии ще получат фермерите до края на януари догодина - това беше договорено на среща с управляващите. Освен тях, производителите ще получат и допълнителни пари от държавния бюджет.

 

Земеделците чакат европейските си субсидии още от август. Тогава, между работата на полето, Милен Миланов ни разказа, че ако не дойдат до ноември, това ще му струва много скъпо. 

 

„Това ми коства забавяне към доставчиците – семена, препарати, защото в тези моменти точно трябва да се купуват всички тези неща”, каза Милен Миланов.

 

В същия ден, Милан, а и всички други земеделци у нас получиха обещание. „Ще търсим средства първото плащане да се извърши до нова година”, каза Димитър Греков, министър на земеделието и храните.

 

Днес, два месеца по-късно, се оказва, че и Милан, и останалите производители ще трябва да почакат до 31 януари 2014 година

 

Уговорката е дотогава земеделците да получат не част, а цялата сума от над 1 милиард лева

 

Освен пари от Европа, в началото на новата година, земеделците ще получат и пари от бюджета. Нещо, което беше спряно преди време от правителството на герб. Допълнително на декар ще има плащания – около 2 лева на декар. 

 

Или – общо 60 милиона от парите на държавата. 

 

И още – през следващата година, фермерите ще получат и по-голяма от очакваната отстъпка от акциза на горивото за селскостопанска техника.