По думите му някои медии в България симулират медийна независимост

Сериозна критика към медиите у нас от страна на посланика на Германия в София Матиас Хьопфнер. Той сравни свободата на българския медиен пазар със "слободия". По думите му някои медии в България симулират медийна независимост. 

 

Според посланик Хьопфнер състоянието на медийната свобода е знак, че "системата не работи, а успоредно съществува и сериозна автоцензура".

 

„Много малко качествени медии се противопоставят на тази тенденция - на концентрацията на повлияване на общественото мнение, на непрозрачната собственост и на симулацията на критичност в медиите”, каза Матиас Хьопфнер.

 

България е слязла по ниво на медийна свобода в проучване на "репортери без граници" от 37-мо място през 2007 година, когато е приета в евросъюза, на 87-мо място днес, от общо 187 държави, припомни посланикът.

 

„Медийната среда в България се влияе не само от собствениците на медии, тези, които понякога наричаме медийни олигарси. Говори се за култура на натиск - или по-точно за липса на култура как да се реагира на натиск. Каналите за това са установени. Виждали сме вече как определени скандали заемат челно място в определени медии тогава, когато засягат интересите на политически или икономически конкуренти", добави още Хьопфнер.

 

При така очерталата се медийна среда немският посланик посочи, че "светлина в тунела" има. А именно пробуждащото се гражданско общество покрай протестите, започнали срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и преминали в антиправителствени.

 

Има едно недоразумение в българските политици, което продължава да се възпроизвежда през годините, те смятат, че когато спечелят изборите, това им дава право да управляват медиите", коментира доц. Георги Лозанов.

 

"Защо цензурата не е изобщо проблемът вече? Проблемът вече е, че се създава, че някои медии създават паралелна реалност. Измислят се факти. Имаме факти и контрафакти", заяви от своя страна Иван Бедров.