Причината е, че почистването на територията на летището вече е възложено на нова фирма

Служители на Летище София потърсиха нашите репортери, защото са заплашени да останат без работа. Причината е, че почистването на територията на летището вече е възложено на нова фирма, изпълнител на обществена поръчка. 

 

В момента около 100 души се грижат за чистотата на летището. 

 

Сега, според  работниците, ще има масови уволнения и съкращения. Те обясниха, че в договора с фирмата пишело, че минимум 60 човека от сегашния колектив трябва да преминат към новата фирмата.

 

Работниците се притесняват, че тази клауза може да не бъде изпълнена. 

 

Освен това условията в новата фирма били по-лоши - по-малко работници, неуточнено заплащане, по– малък платен годишен отпуск и никакви социални придобивки.

 

Работниците са притеснени и от това, че не преминавали на безсрочен трудов договор, както са в момента, а на изпитателен срок от два месеца.

 

Нова телевизия потърси за коментар изпълнителния директор на летището Христо Щерионов. Такъв обаче все още няма.

 

От фирмата, спечелила обществената поръчка, обясниха, че притеснението на работниците е излишно и всички те ще бъдат назначени на работа, стига да имат желание. Това обаче ще стане при новите условия. И допълниха, че изпитателният срок няма да доведе до съкращения на служителите, стига те да си вършат добре работата.