Против гласуваха 111 народни представители

Парламентът отхвърли първия вот на недоверие към кабинета „Орешарски”. „Против” гласуваха 111 народни представители, „за” – 86, а „въздържал се” – 20.

 

Всички народни представители от "Атака" се въздържаха. 78 депутати от БСП и 33 - от ДПС пък гласуваха "против". Общо гласуваха 217 депутати.

 

Вотът беше поискан от ГЕРБ за неуспех на правителството в сферата на инвестиционното проектиране. До гласуването се стигна след седмица на процедурни противоборства. 

 

На особено внимание в паламента днес се радваха депутатите от „Атака”. След едноседмичното си отсъствие Волен Сидеров оцени приноса си към парламента така: „Атака” я няма за четири дни и държавата ще се срине. Разбирам, че ви липсвам, но се налага да отсъстваме понякога".

 

За гласуването на вота на недоверие пристигнаха премиера и министрите. Макар да определи процедурата по вота за нелегитимна и въпреки бойкота от миналата седмица, днес опозицията от ГЕРБ участва в заседанието и гласува. Очаквано те единствени натиснаха копчето за оставка на кабинета. От „Атака” се въздържаха. Управляващите партии пък разкитикуваха последните действия на опозицията.

 

„Този вот отбеляза падението на парламентарната опозиция . Те не ни казват защо ни взехте властта”, коментира лдиерът на ДПС Лютви Местан.

 

„Господин Станишев, когато спечелите изборите, тогава ще се държим като градивна опозиция... Тогава ми давайте акъл”, отвърна лидеърт на ГЕРБ Бойко Бориосов.  

 

Премиерът пламен орешараски определи резултатите от вота като очаквани: „Измежду аргументите за вота аз не открих нито един сериозен. Очевидно вотът имаше други цели, а не същностен дебат по политиката в областта на инвестиционното проектиране. Ако вие откриете един сериозен аргумент, съм готов и с вас да дискутирам”.

 

Междувременно от ГЕРБ обещаха да внесат трети вот на недоверие. Миналата седмица опозицията отново атакува инвестиционната политка на кабинета. Каква ще е темата на следващия вот - засега не е ясно. 

 

След отхвърления вот на недоверие депутатите продължиха с дебати по исканата от опозицията оставка на Михаил Миков. Искането не беше прието.