На негово място застава Николай Чирпанлиев

Освободиха директора на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. Негово място ще заеме Николай Черпанлиев. 

 

Премиерът Пламен Орешарски беше кратък в мотивите си за отстраняването на Казаков, но и не пожела да обясни от какво не е доволен. По-подробен обаче беше вицепремиерът му Цветлин Йовчев. Според него на първо място е фактът, че всички процеси по проучванията и получаването на статут на бежанец са били незадоволително организирани.

 

Според Йовчев досегашният директор на Агенцията не се е справил и с организацията по настаняването на бежанците, както и с взаимоотношенията с европейските институции. Никола Казаков обаче е на друго мнение. Пред Нова телевизия той коментира, че е направил всичко необходимо, успял е да осигури предварително допълнителни места, сигнализирал е три поредни правителства -  на Борисов, на Райков и на Орешарски, че бежанска криза ще има. На Цветлин Йовчев и Пламен Орешарски съобщил с писмо през юни.

 

Не мога да си обясня моето отстраняване по каква причина е, но мисля, че не е за работа. Когато през юни сигнализирах, че се очаква бежанска вълна, нямах никакъв отговор. Може би са политически мотиви”, каза вече бившият директор на Агенцията за бежанците.

 

Казаков твърди още и че благодарение именно на комуникацията с европейските институции от вчера у нас има работна група, която анализира ситуацията.До края на годината обаче се очаква проблемите с пренаселването с бежанци да струват на страната около 30 милиона лева. Парите не стигат.

 

Страната ни обмисля и задействането на европейска директива, която ще ни даде възможност да получаваме допълнителни средства и да прехвърляме бежанци в други страни от европейския съюз, които да ги приемат солидарно.

 

Увеличението на нелегално преминалите страната до края на септември е със седем пъти повече, отколкото през миналата година.