Всеки бежанец струва месечно на държавата 330 лева, каза бившият шеф на Агенцията за бежанците

Все още не знам защо бях уволнен. Разбрах от медиите”, каза в телефонно интервю в „Часът на Милен Цветков” вече бившият директор на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. „Аз всъщност в момента съм в командировка на 64-ата сесия на общото събрание на ООН за бежанците”, допълни той. 

 

"Има забавяне в процедурите за предоставяне на статут. Ние обслужваме над 1500 души, в момента са общо 4000. Хората на щат са крайно недостатъчни. През март се взе решение да се увеличи щатът на Агенцията. При служебното правителство също изтъкнах тези доводи", заяви Казаков по повод доводите за уволнението му.  

 

Днес той бе освободен от поста си, като вътрешният министър Цветлин Йовчев изтъкна за причина факта, че Казаков не се е справил с организацията по проучванията за ползване на статут на бежанци. Освен това той не е организирал задоволително работата по настаняването и не се е справил с взаимоотношенията с европейските институции.

 

Парите за бежанците са основно от бюджета. Един бежанец на месец струва на държавата 330 лева и 68 стотинки. Това е сумата при нормални условия според Националния план за временна закрила. В момента в центровете има около 2000 души. Около 2000 други живеят на собствени разноски”, допълни Казаков.  

 

Цялото интервю с Никола Казаков гледайте във видеото.