На фона на тази опасност преговорите за споразумение по новия бюджет пропаднаха

Съединените щати са изправени пред нова криза, предупреди президентът Барак Обама. На 17 октомври изтича срокът, в който Конгресът трябва да позволи на правителството да взима допълнителни заеми. Ако това не стане, Вашингтон ще остане без пари в наличност и ще е в невъзможност да посрещне плащанията си. 

 

На фона на тази опасност преговорите за споразумение по новия бюджет пропаднаха. В опит да постигне споразумение с Конгреса, Барак Обама се срещна с четиримата лидери на републиканците и демократите в двете камари на парламента. Разговорите завършиха без резултат. 

 

„Това никога не се е случвало досега. Една политическа партия докара държавата до ръба на финансова катастрофа. Практически ни казват, че няма да ни позволят да си плащаме сметките”, коментира Хари Рийд, лидер на демократите в Сената.

 

След провала на дискусиите с политиците, президентът се срещна с представители на най-големите банки в страната. Обама заяви, че е предупредил банкерите и търговците на Уолстрийт, че трябва да се подготвят за варианта на 17 октомври таванът на правителствения дълг да не бъде повишен и Вашингтон да изпадне в несъстоятелност.