В зала не се регистрираха депутатите от ГЕРБ

Пореден провал на парламентарното заседание. Депутатите от ГЕРБ спазиха традицията си да не се регистрират, а управляващите не успяха сами да съберат нужния кворум от 121 депутати. Това е четвърто несъстояло се заседание за последните две пленарни седмици.

 

Депутатите трябваше да посветят работния си ден на парламентарен контрол. Както обикновено опозицията влезе в пленарната зала, а част от нея дори се регистрира. Останалите спазиха актуалната традиция на бойкот. Кворумът не стигна. Провали се и опитът на председателя да преброи на око присъстващите, тъй като от ГЕРБ веднага вкупом излязоха. Оказа се, че наличните в залата депутати от БСП, ДПС и „Атака” не стигат. А сред забележимите отсъстващи бяха Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров.

 

Според официалната справка са се регистрирали 11 души от ГЕРБ. Отсъстващите от БСП са били 7, от ДПС - 11, а от „Атака” - 16. 

 

Това е парламентарна криза. Да подават оставка. Не ни интересува парламентарния контрол. Ние им даваме депутати и пак не могат да се съберат”, коментира Бойко Борисов. 

 

Управляващите признаха вина. И обещаха да затягат дисциплината.

 

Националистите и част от управляващите заподозряха зад бягството на ГЕРБ опит да се скрият от въпрос към вътрешния министър Цветлин Йовчев за подслушването по време на Цветан Цветанов. Заради провала на заседанието той остана без отговор.