От партията изпратиха официална позиция по случая "Белене"

„На свое заседание на Министерски съвет на 28 март 2012 г. правителството на ГЕРБ взе решение за спиране на проекта ,,Белене“. Същия ден бе информиран президентът и ресорната комисия по енергетиката в 41-вото Народно събрание. На 29 март парламентът също взе решение за прекратяване на проекта „Белене". Тези решения получиха достатъчно публичност и едва ли има някой в страната, който да не е разбрал за тях”. 

 

Това пише в официална позиция на ГЕРБ по казуса „Белене”. Днес прокуратурата повдигна обвинения на четирима души заради плащания по вече спрения проект за АЕЦ „Белене”. Става въпрос за двама бивши шефове на НЕК - Крум Анастасов и Иво Лефтеров,  както и шефовете на фирмите консултанти по строежа на централата - Богомил Манчев и Събин Събинов.

 

Манчев обвини експремиера Бойко Борисов и служебния миистър Марин Райков, че не са спрели проекта. 

 

„Решенията на Народното събрание се публикуват в Държавен вестник и имат задължителен характер за всички юридически и физически лица на територията на Република България. Ако ,,Белене“ не бе спрян през март месец 2012 г., до момента НЕК щеше да е натрупал стотици милиони евро нови задължения по проекта, които дружеството не може да плати”, допълват от ГЕРБ. 

 

Те подчертават, че нито Министерският съвет, нито Министерството на икономиката, енергетиката и туризма имат търговски отношения с фирмите на Богомил Манчев. 

 

„Консултантски договор с компании, свързани с Богомил Манчев, за колосална дори в световен мащаб сума, е сключен от НЕК, когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров”, завършват от ГЕРБ.