Кристалина Георгиева разговаря с настанените бежанци във „Враждебна” и „Военна рампа”

България най-вероятно ще получи финансова помощ за бежанците още преди края на годината. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева. Решението се очаква следващата седмица. Днес по покана на Българския червен кръст комисарят разговаря с настанените бежанци във „Враждебна” и „Военна рампа”.


Посещението на Кристалина Георгиева в центъра във Враждебна не предизвика почти никаква реакция от страна на бежнците. Еврокомисарят се разходи из сградата, но медиите не бяха допуснати вътре.


Въпреки ограничетелният режим, Кристалина Георгиева обясни, че кадри от визитата й в бежанския центъра, направени от техен оператор ще бъдат предоставени на медиите. А каква е вътре обстановката ни описаха настенените там чужденци.


По-късно Кристалина Георгиева посети и центъра за бежанци на „Военна рампа”, където медии отново не бяха допуснати. С уточнението, че колегата й Сесилия Малстрьом отговаря за бежанците в България, еврокомисарят очаква още следващата седмица да бъде взето решение за допълнителни средства за България.

 

А за догодина сметката да бъде актуализирана спрямо броя на чужденците. И коментира, че проблемът не е с парите, а с подготовката за посрещането на бежанския наплив, с която България трябва да навакса.


Според еврокомисарят Кристалина Георгиева най-важно е сирийските деца да тръгнат на училище - защото това е начинът да се застраховаме срещу радикализация. Тя благодари специално на Българския червен кръст за активните и адекватни действия в осигуряването на финансов ресурс и хуманитарна помощ.