Белият дом настоя Конгресът да възстанови финансирането на цялото правителство

Американският президент Барак Обама ще се възползва от правото си да наложи вето, ако Конгресът предприеме опит за частично възстановяване на работата на държавните учреждения, обявиха от администрацията на Белия дом.

 

Републиканците, които контролират Камарата на представителите и имащите мнозинство в Сената демократи не успяха да постигнат съгласие по бюджета за новата финансова година, отбелязва РИА Новости. В резултат около 100 хил. държавни служители бяха пуснати в отпуск или помолени да останат по работните си места, но без възнаграждение.

 

Републиканците предлагат да се приемат закони, които ще позволят на някои ведомства да продължат работа, но в президентството смятат, че е необходимо първо да се възстанови работата на федералното правителство и след това да се търси компромис по бюджета.  

 

Представените законопроекти предполагат финансиране на „много ограничен набор от дейности” на правителството, смятат в Белия дом. Това е „несериозно и безотговорно, когато става дума за управлението на САЩ”, категорични са представителите на президентската администрация, които настояват да бъде премахната блокадата за всички държавни структури.