Той е посветен на 80-годишнината на Планинската спасителна служба на БЧК

На Витоша отбелязаха Деня на планинския спасител. Той е посветен на 80-годишнината от създаването на Планинската спасителна служба на БЧК. Първият сняг в планината вече е факт. А с него расте и възможността за неприятни изненади. Преди да се запътим към планината трябва да знаем какво ще бъде времето.

 

"Витоша е също много екстремна планина. Характерна е с мъглите си, със силните си ветрове, с точна тази рязка смяна на времето. Доста сериозна опасност крие мястото на Боянския водопад. Там самонадеяно проявяват интерес туристите. Качват се, а там е хлъзгаво. Почти винаги влажно. Трябва да се внимава, има нещастни случаи там", каза директорът на Природен парк „Витоша” Снежана Петрова.

 

Вижда се, че по-рано се стъмва и така трябва да направим графика на движение, че да сме час-два преди настъпването на тъмнината”, пък казва Методи Тодоров от Планинската спасителна служба.

 

Специалистите съветват да бъдем с топли дрехи и обувки, които не се пързалят. Добре е да знаем къде отиваме, а ако не -  да имаме водач. „Важно е да съобщим маршрута на нашите близки, графика на движението и ако се променя - намерението да бъде съобщено", допълни Тодоров.

 

Ако все пак се изгубим, паднем или някои пострада тежко трябва да запомним следната информация: "Най-важното е да знаем телефон 112, който може да ни гарантира първа помощ. Трябва да имаме зареден телефон. Никога не трябва да тръгваме сами, трябва да има още някой с нас. Винаги трябва да имаме и някаква храна”, поясни Петрова.