Лекарите взимат двойно повече от медицинските лица в учебните заведения

За голям недостиг на медицински лица, които да се грижат за здравето на децата в училищата, сигнализират от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Според тях, липса има както на медицински сестри и фелдшери, така и на лекари.

 

В момента има около 1200 медицински сестри в училищата, а само в 5% от училищата има лекари. Според представителите на съюза проблемът е налице от поне 10 години. Причина за това е ниското заплащане,

 

В училището в село Габровница учат близо 170 деца от първи до осми клас. Това е едно от училищата в страната, в които никога не е имало лекарски кабинет. Медицинските лица също нямат интерес да започнат работа тук заради липсата на условия и ниското заплащане.

 

Според разчетите на работодателския съюз в момента има нужда от още 300 медицински сестри. Така ще се гарантира, че всеки ден от седмицата ще има медицинска грижа за децата. Колкото до училищните лекари – те са в пъти по-малко – между 60 и 100.

 

Според наредбата за здравните кабинети един медицински специалист трябва да обслужва минимум 800 деца. Ако обаче в учебното заведение има по-малко ученици, тогава лекарят или сестрата може да обслужва и повече от едно училище.  Такъв е случаят и с училището на Самуил Шейнин, който е  директор на строителния техникум в Перник.

 

Когато едно училище е от 500, другото от 300 - правят един щат, и той се редува три дни в едното, два дена в другото”, казва Шейнин. Това правило се отнася и за неговото училище. Така той е принуден да търси варианти, които се финансират от бюджета на училището. „Имаме в моето училище учител, която преди  беше медицинско лице, и в тези два дни я освободихме да няма часове. Срещу допълнително заплащане тя обслужва и играе ролята на медицинска сестра”, допълни директорът.

 

Заплатите на медицинските сестри в училищата са между 350 и 400 лева. Лекарите взимат двойно повече. Предвижда се всички учители в страната да бъдат обучени за отдаване на първа помощ.  Част от тях вече преминават през такъв курс.

 

Работодателите се заканиха, че ще поискат заплатата на медицинските сетри да стане поне 450 лева. 

 

Целият репортаж гледайте във видеот.