По данни на НСИ за това отделяме средно по 51,8% от месечния ни доход

Средствата за храна и жилище бъркат най-дълбоко в джоба на българина. По данни на Националния статистически институт тези разходи възлизат на 51,8% от месечния ни доход.

 

Близо 8% отиват за електричество, показват изчисленията на ЧЕЗ. В началото на отоплителния сезон отново на дневен ред е въпросът как да пестим от сметките за ток и парно.

 

6% от сметката за ток идва от осветлението. По-дълъг живот и по-ниско потребление на ток обещават енергоспестяващите крушки.

 

Зарядното устройство през последните години стана постоянен елемент от интериора вкъщи. Дори и да не ги използвате, то гълта ток в безпощадни количества. 

 

Специалистите съветват да държим зарядните изключени, когато не ни вършат работа.

 

Полезно е да почистваме редовно торбичката на прахосмукачката. Когато е пълна, хаби повече ток.

 

Хладилникът трябва да е по-далеко от готварската печка. Не трябва да е изложен и на пряка слънчева светлина. В обратния случай уредът хаби повече.

 

Пералнята може да харчи по-малко, ако работи на по-кратка програма и на по-ниска температура.

 

Когато купуваме нови уреди за дома, хубаво е да са с по-висок клас икономичност. Ако разполагаме с разклонител с много гнезда и бутон за изключване, с едно натискане бихме могли да пестим пари от много уреди.

 

Правило номер едно при отоплението на дома е топлоизолацията. Колкото е по-добра, толкова сметката е по-поносима. Старата дограма например тежи на джоба с над 20%.

 

Пространството пред отоплителните радиатори трябва да е свободно. Ако зад радиатора поставим фолио, топлината ще е повече.

 

Специалистите препоръчват да не изключваме напълно радиатора сутрин, когато излизаме за работа. Така вечер жилището ще се стопли по-лесно. Полезно е вентилите да се оставят на първа или втора степен.

 

Проветряването трябва да е ударно - за около пет минути, при затворен вентил на радиатора. Термостатният вентил не трябва да се оставя дълго време на студено, тъй като така той се отваря автоматично на максимална степен.