Според социалните експерти той трябва да е 960 лв.

Увеличение на детските надбавки с 5 лева, нов размер на максималната пенсия и ръст в заплатите на държавните служители - това са само някои от важните социални теми, които управляващите обсъждат. 


Преговорите по дългоочакваните социални мерки все още са в ход, но вече е ясно, че някои от тях са доста по-вероятни от други. 


Почти сигурно е, че от началото на годината ще нарасне минималната работна заплата, а с нея и размерът на майчинските. Максималният осигурителен доход също ще се увеличи. Ръст ще има и при пенсиите, но той ще е едва от юли. 


Една от темите, за които още се търси консенсус, е с колко точно да се увеличат детските надбавки. Едно от предложенията е сумата да нарасне от 35 на 40 лева. 


Не е ясно също колкото ще е максималната пенсия. Социалните експерти са единодушни, че сумата трябва да е 960 лева, но според финансовото министерство бюджетът не може да си позволи повече от 840 лева. Още няма и конкретни разчети затова с колко точно ще се увеличат пенсиите. 


През следващата година със сигурност няма да се увеличават осигурителните вноски, няма да има необлагаем минимум или иначе казано - няма да отпаднат данъците за възнагражданията до минималното, няма да има и данъчни облекчения за семействата с деца. Промяна не трябва да се очаква и в размера на енергийните помощи. 


В момента над 800 000 деца получават месечна помощ от държавата. Размерът й е 35 лева и вече четвърта година сумата е замразена. Вероятно е от догодина обаче да настъпят промени – и в размера на помощта и в обхвата й. 


„Едното предложение е увеличение с 5 лв. на семейните помощи за деца от 35 на 40 лева. Но там подоходният критерий е 350 лева. Другият вариант е 40 лева с подоходен критерий 400 лева”, обясни социалният министър Хасан Адемов.


Така, ако до момента основно условие за получаване на помощта беше доходът на член от семейството да не надвишава 350 лева, от догодина сумата може нарасне на 400. Ефектът ще е, че много повече хора ще получават пари за децата си. 


Хасан Адемов ще настоява също до края на годината да се вземе решение детските надбавки да са само за децата до 16 години, а над тази възраст социалното подпомагане да е под формата на учебници, ваучери за курсове и други. В Новините на Нова вече ви разказахме, че и бизнесът, и синдикатите подкрепят това предложение. 


Консенсус обаче липсва по друга тема - от КНСБ настояват средствата за работни заплати в сферите, финансирани от държавния бюджет, да нараснат с 10%.


Според президентът на КНСБ – Пламен Димитров, това ще доведе до по-добра работа на администрациите и по-качествени услуги за всички нас.


Според управляващите обаче такъв ръст е малко вероятен. Разглеждат се три варианта.


„Едната възможност е на този етап от началото на годината да няма нови размери на работните заплати, другата възможност е както искат синдикатите - 10%, но това на този етап е трудно постижимо. Третата опция е 5%”, обясни министър Хасан Адемов.


Дори и да има увеличение, управляващите не гарантират, че то ще влезе в сила от началото на годината.


След всички тези въпросителни, сигурно е едно – конкретните цифри за всички социални промени ще са ясни в началото на ноември. Това е крайният срок, в който държавният бюджет трябва да бъде внесен в народното събрание.