Няколко съвета как да намалим сметката си за парно и електричество през студения сезон

Сметките за електричество за този месец ще са по-високи. Прогнозата е на ЧЕЗ България, а основанието - по-ниските температури в началото на октомври


През първата седмица на месеца тази година средната температура в страната е била около 7 градуса, докато миналата година за същия период е измерена температура от порядъка на 20 градуса.


В началото на отоплителния сезон специалистите дават ценни съвети за това как да харчим електро- и топло енергията по-разумно и по-пестеливо.


Тъй като зимата е по-тъмно и включваме лампите по-често, специалистите съветват да ползваме енергоспестяващи крушки. Зарядните устройства трябва да се изключват, ако не ги ползваме, тъй като гълтат ток в безпощадни количества. 


Полезно е да почистваме редовно торбичката на прахосмукачката. Когато е пълна, хаби повече ток. Хладилникът трябва да е по-далеч от готварската печка. Не трябва да е изложен и на пряка слънчева светлина. Пералнята може да харчи по-малко, ако работи на по-кратка програма и на по-ниска температура.


Статистиката е категорична - 2/3 от електроенергията вкъщи отива за отопление и подгряване на вода.


И сметката за ток, и тази за парно могат да са по-поносими, ако имаме добра изолация. Ако цялостното саниране не ни е по джоба - по-евтиният вариант е уплътняване на старата дограма.


Според специалистите от 30 до 60 процента от загубите на топлина са причинени от неуплътнена дограма.


И още – препоръчително е да не изключваме напълно радиатора сутрин, когато излизаме за работа. Така вечер жилището ще се стопли по-лесно. Полезно е вентилите да се оставят на първа или втора степен. Пред отоплителните тела не трябва да има секции, фотьойли, тежки предмети или декоративни ниши.


Проветряването трябва да е ударно - за около 5 минути, при затворен вентил на радиатора. Термостатният вентил пък не трябва да се оставя дълго време на студено, тъй като така той се отваря автоматично на максимална степен. 

 

Кое е най-изгодното средство за отопление според наша проверка - вижте ТУК.

 

Още по темата гледайте във видеото.