Той беше избран за председател на ДАНС, но не беше освободен като депутат

Конституционният съд трябва заседава по казуса с прекратяването на депутатските правомощия на Делян ПеевскиВече има слухове, че е взето решение Пеевски да остане депутат.

 

До съдебния спор се стигна, след като Пеевски беше избран за председател на ДАНС, но в парламента не беше гласувано освобождаването му като депутат. Затова в края на юни от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски като народен представител.

 

Искането беше подписано от 96 депутати – единственият, който не се е подписал, е синът на един от конституционните съдии и депутат от ГЕРБ – Александър Ненков.

 

Решението на Конституционния съд обаче беше отложено, а магистратите решиха да поканят Делян Пеевски за лично изслушване. В някои медии обаче се появи информация, че той е изпратил писмо, с което обяснява, че няма да се яви и че според него докладчикът по делото – Румен Ненков, е предубеден. 

 

Причината според Пеевски е фактът, че Румен Ненков е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, а именно народните представители от ГЕРБ бяха хората, които внесоха искане за разглеждане на казуса с депутатското място на Делян Пеевски пред съда. 

 

В същото време съдия Румен Ненков внесе в деловодството на съда готов проект за решение още на 22 юли. Той остро възрази и срещу искането на председателя на съда за изслушване на Делян Пеевски. Той заяви, че е "абсурдно" да се приема отделно определение за призоваването на Пеевски като заинтересовано лице. Румен Ненков каза и че не желае да носи отговорност за забавянето на делото, както и за авторитета на съда.