Европарламентът отхвърли предложението за забрана употребата на тънки цигари

Европейският парламент отхвърли предложението да бъде забранена употребата на тънки цигари - така наречените слимс. За ментоловите беше приет гратисен период от 5 години, през който те ще продължат да се продават свободно и едва след това ще бъдат спрени.


Отхвърлено беше и предложението на Европейската комисия електронните цигари да бъдат третирани като лечебно средство и да се продават само в аптеките.


Целта на законодателство е да се пребори с тютюнопушенето сред младите хора и да намали броя на хората които умират от заболявания, предизвикани от тютюневия дим. Предвижда се предупрежденията за здравето да заемат 65% от кутиите с цигари, а не 75, както Комисията настояваше.


Цигарите с ментолов вкус ще бъдат спрени от продажба, но след преходен период от 5 години. След три години ще бъдат забранени други допълнителни съставки като шоколад и ванилия. Според експертите тези добавки примамват младите хора към пушенето.


Търговците на тютюневи изделия смятат, че промените може сериозно ще ударят бизнеса.  
Според търговците, стандартизацията на вкуса на цигарите и външния вид на кутиите им, ще ограничат избора на потребителите.