Борисов обяви, че това било "заради едно цикламено костюмче, което щяло да прави селски пътища"

Европейската комисия спря два важни инфраструктурни проекта - за тунела под Шипка и Западната тангента. Това обяви в парламента Томислав Дончев, бивш министър по еврофондовете в правителството на ГЕРБ, цитиран от Агенция "Фокус".


Причината за спирането на проектите е неизпълнението на задълженията от страна на правителството.

 

„Проектите са на обща стойност над 131 милиона евро. Ситуацията е допълнително усложнена предвид факта, че и двата проекта вече се изпълняват. Ако въпросът не бъде уреден в следващите месеци, те ще трябва да бъдат платени с бюджетни пари. Още по-сложна е ситуацията с тунела под връх Шипка и обхода на Габрово, защото това е единственият инфраструктурен проект, който е включен в договора за присъединяване на България към ЕС с краен срок за изграждане 2014 г.”, обясни още Дончев.


„Замразяват Западната тангента, замразяват Северната дъга, замразяват жизненоважнения в момента тунел под Шипка, който 2014 г. щеше да е готов, ако ГЕРБ беше на власт”, заяви по този повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


„Заради едно цикламено костюмче, което щяло да прави селски пътища. Направи първо големите пътища, където минава големият поток, после ще направиш и по-малките. Едно е да минават милиони хора на година, друго е да минат сто. Първо направи за милионите, после ще направиш и за стоте”, контрира той и отвърна, че от няколко месеца е предупреждавал, че може да се стигне до спиране на парите от еврофондовете заради управлението на новото правителство.


„Без злорадство мога да кажа, че докато си играем с казуси месеци наред, губим огромни пари за проекти, които са 50% изпълнени, вследствие на нашето добро управление”, допълни Борисов.


Той прогнозира, че накрая страната ни ще загуби финансирането на проектите от ЕС и „след това ще ни трябва пак поне година и половина да ги пуснат отново”.