Капацитетът в домовете за бежанци е надхвърлен със 137 места

Парламентът отхвърли предложението на "Атака" да се затворят българските граници за наплива от бежанци, информира БГНЕС. „За” проекта гласуваха 18 народни представители, „против” бяха 165, а четирима депутати от парламентарната група на "Коалиция за България" се въздържаха.

 

В същото време граничните власти продължават да задържат нелегални имигранти на българо-турската граница. Само за последното денонощие са заловени 91 сирийски граждани, съобщават от МВР.

 

Капацитетът за настаняване на бежанци в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на Министерството на вътрешните работи е надхвърлен със 137 места, уточняват от МВР.

 


От Агенцията за бежанците се опитват да ускорят процедурите за предоставяне на статут или закрила. Основен проблем е невъзможността за настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на агенцията.

 

„Границата е надеждно охранявана. Имаме изградени 58 км по границата с интегрирана система и предварително има информация за българските граждани за потока от бежанци”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от агенция „Фокус”.