Постъпката на президента се приема като стъпка към предизборните му обещания за повече социални свободи

Иранският президент Хасан Рохани призова служителите на полицията да не бъдат много строги при контрола на жените, които в ислямската страна са длъжни да покриват главите и раменете си с шал. Практиката е по-известна като хиджаб.

 

Задължителните според ислямските канони правила изискват телата на жените да бъдат покрити от главата до петите. Тези представителки на нежния пол, които не ги съблюдават, могат да бъдат арестувани или наказани по друг начин. В иранските сили на реда има и т. нар. морална полиция, чиито служители са задължени включително да следят за спазване на дрескода според шериата.

 

"Ако има необходимост да бъде отправено предупреждение по отношение на нормата за носене на хиджаб, то полицаите трябва да са последните хора, които да го правят", каза президентът в обръщение към абсолвентите на полицейската академия в Техеран, цитиран от агенция ФАРС.

 

Постъпката на Рохани се приема като стъпка към предизборните му обещания за повече социални свободи.

 

Изказването на президента дойде ден, след като министърът на културата Али Джанати критикува стриктната цензура при издаването на книги, която беше практика при предишния държавен глава Махмуд Ахмадинеджад.